در نهمین روز از آذرماه که نام روز و ماه یکی میشود روز آذر در ماه آذر، جشن «آذرگان» برگزار میشود.
جشن آذرگان در سالنامه مزدیسنی(زرتشتی) سوم آذرماه است.
فرخندگی و هم نامی روز و ماه بهنام ایزد آذر و بزرگداشت جایگاه آن در اندیشه ایرانیان:
آتش یكی از چهار آخشیج(:عنصر) پاک در نزد ایرانیان باستان و زرتشتیان است.
آذر نام ایزد نگاهبان آتش است. از اینرو، آذرگان نیز در شمار جشنهایی است كه آیینهای آن با بزرگداشت آتش كه یكی از فروزههای نیک اهورایی است، نزدیكی و همخوانی دارد.
آتش میان ایرانیان از دیرباز از سپنتینگی(:پاکی و ورجاوندی) ویژهای برخوردار بودهاست و بنا به یک باور آنرا جانشین خورشید روی زمین میدانستند. به این دلیل است كه در اوستا سرودههایی درباره ستایش آتش و خورشید بهچشم میخورد.
جایگاه آذر در فرهنگ ایران:
آذر در اوستا «آتَر - آتَرش» و در پهلوی «آتُر - آتَخش» و در پارسی امروزه «آذر- آتش»است. آذر، ایزد نگاهبان آتش و فروزه اهورامزداست برای همین گاه او را در شمار امشاسپندان آوردهاند.
در فرهنگ ایران، آتش یکی از پدیدههای زاستار(:طبیعت) است که ستودنیست چون گرمای زندگی را در کالبد دیگر پدیدههای هستی جاری میسازد و با روشنایی خود که نشانی از آذر اهورایی است جان و دل یاران اهورامزدا را روشنایی میبخشد پس «سوی ستایش» اهورامزداست و آتش پرستاران در آتشکده از آن پرستاری میکنند. جشن آذرگان از جشنهای ویژه آتش در فرهنگ ایران است که در ستایش آذر اهورایی برگزار میشود.
در یسنا نیز بارها به آذر و آتش و اهمیت آن اشاره شدهاست كه چند نمونه از آن به این شرح است:
«ای آذر تویی خوشی بخش جهان مزدا آفریده، ما خواستاریم به وسیله تو با اندیشه پاک، گفتار راست و كردار درست و آیین نیک، مزدا اهورا را پرستش كنیم و به او نزدیک شویم.
(یسنا. هات۳۶بند۳).
ایزد آذر در نوشتارهای کهن:
در بسیاری از نوشتههای کهن از آذر اهورایی یاد شده و جایگاه او ستوده شدهاست. برای نمونه در «یسنا، هات۶٢» از آذر اهورایی با فروزگانی چون «برازنده ستایش و نیایش»،«گشایش بخش»و«پناهبخش» یاد شدهاست و از او شادکامی، زندگی دراز، آسایش همگانی، کامروایی و روشنایی خواستار شدهاند. همینگونه در آتش نیایش در ستایش آذر اهورایی آمدهاست:
«درود بر تو ای آتش، ای برترین آفریده سزاوار ستایش اهورا مزدا. به تو ای آتش، ای پرتو اهورامزدا، خشنودی و ستایش آفریدگار و آفریدگانش برساد. افروخته باش در این خانه پیوسته افروخته باش در این خانه فروزان باش در این خانه تا دیر زمان افزاینده باش در این خانه به من ارزانی ده.
ای آتش ای پرتو اهورامزدا آسایش آسان پناه آسان آسایش فراوان فرزانگی، افزونی، شیوایی زبان و هوشیاری روان و پس از آن خرد بزرگ و نیک و بیزیان و پس از آن دلیری مردانه، استواری، هوشیاری و بیداری، فرزندان برومند و کاردان، کشورداری و انجمن آرا، بالنده، نیک کردار، آزادیبخش و جوانمرد، که خانه مرا و ده مرا و شهر مرا و کشور مرا آباد سازند و انجمن برادری کشورها و همبستگی جهانی را فروغ بخشند.»
آیینهای جشن آذرگان:
در فرهنگ جهانگیری، برهان قاطع، مروج الذهب مسعودی و المدخل فیصناعة احکام النجوم از کیا کوشیار ابنلبان شهری جیلی، این جشن را با نام «آذرخش» نوشتهاند.
ابوریحان بیرونی در «آثارالباقیه» درباره جشن آذرگان نوشته است:«روز نهم آذر، جشنی است که به فراخور سازگاری و همآوایی دو نام #آذرجشن میگویند و در این روز به افروختن آتش نیازمند است و این روز جشن آتش است و بهنام فرشتهای که به همه آتشها گمارده است نامیده شدهاست.
اشوزرتشت میگوید که در این روز در آتشکدهها نیایش کنند و در کارهای جهان رایزنی نمایند».
نیاکان ایرانیمان آذرگان را روزی خجسته میدانستند و در خانهها و بامها آتش افروخته و آن روز را با شادی و شادمانی و خواندن نیایشها و گستردن سفره آیینی با خوراکیهای گوناگون در آتشکدهها که آذینبندی شده بودند، جشن میگرفتند. به هنگام جشن، بر آتش چوبهای خوشسوز و خوشبو مینهادند و آنگاه به فراخور آغاز سرما، از آتش فروزان در آتشگاه، هر کس اخگری به خانه برده و آن آتش تا پایان زمستان در خانهها فروزان بود و نمیگزاشتند خاموش شود و آن را نیک فرجام و فرخنده میدانستند.
یکی از نیایشهایی که در آذر روز هرماه و همچنین در آذر روز از آذرماه خوانده میشود «آتش نیایش» نام دارد که پنجمین نیایش از پنج نیایش «خرده اوستا» است.
در نسک(:کتاب) پهلوی «بندهش» آنجا که «درباره چگونگی گیاهان» سخن به میان میآید از میان گلها «آذریون» گل ویژه آذر شناسانده شده و آمدهاست: «این را نیز گوید که هر گلی از آن امشاسپندی است و باشد که گوید: آذریون آذر را».
در متون پارسی گل آذریون را با نامهای دیگری همچون «آذرگون»،«گل آتشی» یا «گل آتشین» نیز نامیدهاند.
چنانچه امیر مغزیصائب و واعظ قزوینی در سرودههای خود آنرا گلی با رنگ سرخ آتشین پنداشتهاند و گفتهاند که گرچه سرخ است ولی گل سرخ نیست و خوشبو هم نیست.
اما در برخی دیگر از بنمایهها آنرا گلی زرد دانستهاند. پس چنانکه پیداست در زمانهای گوناگون نام «آذرگون» را بر گلهای همانند نهادهاند. در همین باره در واژهنامه دهخدا زیر واژههای آذریون و آذرگون آمده است: «گلی باشد زرد که در میان زغب و پرزی با ریشههای سیاه دارد و خوشبوی نیست و ایرانیان دیدار آنرا نیک دارند و در خانه بپراکنند.
چنانکه در آذرگون گفته شد آذریون تازی(عربی) گشته آذرگون است و بهگفته فرهنگ نویسان مانند چکامهسرایان در معنی آن فرجام گوناگون و پریشانی است و آنرا خیری و گونهای بابونه، ستردیقون، ارغوان، زبیده، کخله، گاوچشم و همیشه بهار و گونهای از شقایق و گل آفتاب پرست و مانند آن گفتهاند.
صاحب تحفه گوید: نباتی است میان شجر و گیاه به اندازه ذرعی برگش بیزواید و نرم به اندازه برگ جرجیر و با اندک زغبیت(آذریون) و گلهای او بزرگ و پهن و مدور و زرد و رخشنده و در میان او برگهای ریزه سیاه گراینده به سرخی و به اوج خوش چشمانداز و همیشه رو به آفتاب دارد و به جنبیدن او دور میکند. از این گفته روشن میشود که آذریون همان گل است که اکنون آفتاب گردان نامند: و آذریون از رشک رخسار آتش رنگ او رخ بزرآب فروشست و بهسان غمگینان از اوراق گلناری چهره زعفرانی بنمود.
از نمونههای بالا و نیز از نوشتههای فرهنگها و واژههای پزشکی چنین دریافت میشود که آذرگون را پیشینیان بهدرستی نمیشناختهاند و یا این واژه در جاها و زمانهای گوناگون چمارهای گوناگونی میدادهاند. از معنی که برای این واژه آوردهاند همیشه بهار، خجسته، بخشی از شقایق که پیرامونش فراوان سرخ و میانش خجک سیاه دارد، لاله، شقر، لاله دختری، آردم، گل آفتاب پرست، گاوچشم، خیری و کحله است و گفتهاند گونهای از گل است که گاهی به سرخی زند و گاهی به زردی».
به اینگونه اگرچه در برخی از فرهنگهای گیاهشناسی گاه «آذرگون» را با فرنام زابی برای گلهایی همچون شقایق، لاله، سیکلامن و همیشه بهار که به سرخی میگرایند، نیز بهکار بردهاند اما از آنچه در متون کهن پارسی درباره گل آذرگون یا آذریون برجای مانده چنین میتوان برداشت کرد که این گلی است گرد و بزرگ با گلبرگهای زرد که گاهی نیز به سرخی میزند و با نگرش به دیدهها موجود بگمان این نگارنده آذرگون یا آذریون باره اشاره در متون کهن ایرانی گونهای از آفتابگردان یا همانSunflower با نام علمی دانشیHelianthus annuus است که در اندازههای گوناگون و با رنگهای زرد یا سرخ یا آمیختگی از زرد و سرخ در زیستگاه وجود دارد.
نقل از درگاه ایرانیان زرتشتی