تخریب بخش مهمی از طاق کسری را به منصور، خلیفه ی عباسی، نسبت می دهند. ظاهرا پس از آغاز کار دریافتند که مخارج تخریب بنا و حمل آجرهای آن به بغداد بیش از هزینه ی تهیه آجر در محل است و از این رو از ادامه ی تخریب دست کشیدند. در کتاب "مجمل التواریخ و القصص" در این زمینه آمده است:
(پس منصور خالد برمک را گفت کوشک اسپید که بمداین است بکنم، و آلت و خشتها اینجا آورم. خالد گفت مصلحت نباشد که آن بناء اکاسره است و فخر آن امروز شماراست که هر آن کسی که بنا بیند داند که آن پادشاهی بزرگ کرده است و کسانی که ایشان را غلبه کردند از ایشان بزرگتر باشند، نشاید خراب کردن. منصور را آن خوش نیامد و گفت همواره نصرت گبرکان کنی، و دین پدرانت فراموش نگردد. خالد گفت اگر ایشان را بد خواستم شما را بدتر، و خاموش گشت. منصور بفرمود تا آن کوشک را باز شکافتند و خشت پخته بکشتی همی آوردند، و چون حساب کردند مئونت(هزینه) آن از بر شکافتن و ببغداد رسیدن، هر خشتی بدرمی سیم بر می آمد، و ببغداد از نو بکمتر ازین می شایست پختن. پس منصور خالد را گفت چه می بینی درین کار؟ گفتا چون دست بدان فراز کردی تمام باید گرفتن که اگر بجای بگذاری مردمان گویند بنا که ایشان بکردند دیگر ملکان بر نتوانستند شکافتن و خراب کردن! و چنانک بود تمام بر شکافتند).
برخی نیز اعتقاد دارند بنایی که به دست منصور تخریب شد طاق کسری نبوده، بلکه کاخ شاپور دوم ساسانی (کاخ سپید یا همان کوشک سپید که یعقوبی از آن نام می برد) بوده که ظاهرا در شمال تیسفون قرار داشته و از مصالح آن برای ساخت "قصر تاج" در بغداد استفاده شده است.
(منابع:ابن اثیر-الکامل فی التاریخ-جلد هشتم-ص 3459 و 3460 * استاد ملک الشعرای بهار-مجمل التواریخ و القصص-ص 515 و 516 * دکتر علی سامی-تمدن ساسانی-جلد دوم-ص 167 و 168 * دکتر رضا مهر آفرین-شهرهای ساسانی-ص 173 و 174 )
نقل از درگاه سرزمین اهورایی
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر