داستان ملال آور و بدون پشتوانه "دخالت موبدان در سیاست و زیاده خواهی آنان از دلایل اصلی فروریزی ساسانیان و شکست از اعراب مسلمان بوده است" را بسیار شنیده اید و چه بسا برخی از ما بدون اندکی درنگ و اندیشه، آن را برای دیگران نیز روایت می کنیم و خشم خود را از آخوندان شیعه، متوجه موبدان زرتشتی در اواخر روزگار ساسانی می کنیم و آشکارا چون یک تنه به قاضی می رویم، راضی هم برمی گردیم!!
اکنون ببینیم آیا براستی ناخشنودی مردم از کارکرد موبدان در دهه های پایانی ساسانیان از دلایل سقوط ایران ساسانی بوده است یا نه؟ در اینجا می کوشیم تا بر پایه متون بازمانده از دوره ساسانیان یا دفترهای پارسی برجا مانده از سده های نخست هجری، موبدان سرشناس آن روزگاران را شناسایی نماییم و ببینیم اصولا موبد نامداری در دهه های واپسین ساسانی وجود داشته است که نفوذش به ناخشنودی مردم انجامیده است یا نه؟
در زمان اردشیر بابکان، بنیادگذار نامدار ساسانیان، "ماهان" و "ماهداد" را از جمله موبدان نامدار می بینیم و البته تئوریسین سرشناس نظام ساسانی، "تنسر" را نیز پیشاپیش دیگران در فهرست داریم. پس از اردشیر و پسر شایسته اش، شاپور یکم و سپس هرمز یکم، دوران اوجگیری "کرتیر" در درازای شاهی بهرام یکم تا بهرام سوم رسید. موبدی که دامنه قدرتش از دایره یک موبدان موبد هم فراتر رفته بود، یکه تاز میدان سیاست و دین گردید. به دلیل پیگرد مانویان، کرتیر به عنوان موبدی سختگیر توسط تاریخ نگاران غیرایرانی شناسایی شده است. در زمان شاپور دوم، موبدانی همچون "بِهَک"، "مهربراز"، "مهر آکاوید"، "آدرشک"، "آدیابن"، "آذرپره"، "دورنامیک"، "پویِسن شاد"، "یودان ییم" نامشان در نوشتارهای تاریخی آورده شده اند. دوره هفتاد ساله شاهی شاپور دوم، روزگار تنشهای بزرگ میان جهان زرتشتی و جهان مسیحی بود و از اینرو در مرثیه خوانی مسیحیان زیر عنوان "کارنامه شهدای مسیحی" نامهای برخی از موبدان ایرانی را می توان یافت. عصری که حتی به تایید "کریستین سن"، بدکرداری برخی مسیحیان نسبت به زرتشتیان در ایران، برانگیزنده بیشتر خشونتها و کشمکشهای دینی بود. چهره درخشان این دوره، "آذرپاد مهراسپندان" موبد و نویسنده سرشناس است که از وی اندرزنامه پرآوازه ای هم برجای مانده است.
"آذر بوزی"، یگانه موبدی است که نامش در زمان یزدگرد یکم که گشایش بزرگی در کار مسیحیان داده شد، آمده است. "زروانداد" و "مهر شاپور" در زمان بهرام گور از جمله موبدان سرشناس بوده اند. "هَمَگدین" در روزگار یزدگرد دوم، موبدان موبد بوده است. در سده ششم میلادی و به روزگار قباد یکم و فرزند نام آورش، انوشیروان، "آذر فروغ بغ"، "آذر بذ"، "ویه شاپور"، "آدرمهر" "بخت آفرید" و "داد هرمز"، نامشان به عنوان موبدان مطرح آورده شده است. واپسین موبدی که نامش را در روزگار انوشیروان در متون می بینیم، "آزاد شاد" است. در این جستار، از کنار نام وزیران سرشناس روزگار ساسانیان همچون "ابرسام"، "مهرنرسی"، "سوخرا" و "بزرگمهر" می گذریم.
از تاریخ درگذشت انوشیروان که سال 579 ترسایی است تا سال 636 که جنگ قادسیه رخ می دهد، نام هیچ موبدی را در اسناد تاریخی نمی بینیم. تنها در "مقدمه شاهنامه ابومنصوری"، اشاره ای به نام "فرخان" به عنوان موبدان موبد زمان یزدگرد سوم، شده است. این، یعنی دقیقا در واپسین دهه های روزگار ساسانی، از سال 579 تا 636 که نزدیک شش دهه می باشد، اثری از موبدانی که دارای نفوذ بوده باشند، دیده نمی شود چون در هیچ مدرک تاریخی، نام و نشانی از آنان یافت نمی شود. چگونه موبدان موجب ناخرسندی مردم در آستانه حمله اعراب شده اند در حالیکه اصولا در پنجاه شصت ساله پایانی ساسانیان، موبدان به گوشه ای رانده شده بودند، خسرو پرویز داماد امپراتور بیزانس (موریس) شده بود، شیرویه که از مادر مسیحی بود به ولیعهدی دست یافته بود، بر خلاف رسم کهن ساسانیان، هیچکدام از شاهان این چند دهه پایانی پیش از تاج گذاری و بر تخت نشستن، به آتشکده شهر استخر نرفته بودند (به جز یزدگرد سوم خردسال) و نامی از موبدی مشهور در سندی و نوشته ای آورده نشده است.
بر خلاف ادعای معمول، از دیدگاه نگارنده این سطور، دور افتادن جامعه از نظام باوری استواری که در درازای چهار سده، کشور را آسیب ناپذیر ساخته بود و فاصله گرفتن جامعه ایرانی از ایدئولوژی ایرانی و تهی شدن از اعتقادات سنتی و ملی، راه را برای زوال روحی-روانی ایرانیان هموار نمود و ما را در آستانه یورش مسلمانان، بی پدافند و ناتوان ساخت. موبدان در پنجاه سال پایانی نقشی در کشور ند اشتند و همین امر، پیوند استوار دین و دولت را که در آن روزگاران امری بنیادین و ضروری برای پاسداری از کیان کشور و منافع ملی بود، سست و ناکارآمد نمود.(شاهین نژاد)
🔥🔥🔥🔥🔥🔥
برگرفته از درگاه (:کانال) زرتشت و مزدیسنان
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر