اردیبهشتگان جشن راستی و داد، جشن زندگی و مهر(عشق). روز سوم از هر ماه باستانی به نام اردیبهشت میباشد و بر پایه گاهشماری امروزین، دوم اردیبهشت خورشیدی، برابر با جشن اردیبهشتگان است.
این را میدانیم که جشنهای ماهیانه ایرانی/زرتشتی در روزهای همسانی و برابری نام روز و ماه برگزار میشود.
پس روز اردیبهشت از ماه اردیبهشت را اردیبهشتگان مینامیم و جشن میگیریم.
اردیبهشت، همان اَشَ وهیشتَAsha Vahishta میباشد یا #وَهترین بهترین اَشَ. اَشَ نیز همان اَرتَArta و اَردArd میباشد.
بنیاد یا مفهوم اَشَ یا اَشا در فرهنگ و آیین ایرانی بسیار دیرینه است و میتوان گفت که پایه و مایه و افشره و شیره جهانبینی ایرانی میباشد.
برای #اشا میتوان دستکم چهار مفهوم یا درونمایه کلی یادآور شد:
١- هنجار و سامان کیهانی، که با سامان و چگونگی کیهان و سپهر و قوانین برپا دارنده آن سروکار دارد.
٢- هنجار و سامان انسانی، که با هنجار و هماهنگی تنی و روانی انسان کار دارد. ارزشهایی مانند اخلاق، راستی، روراستی(:صداقت) و… میتوانند در این راستا باره گفتگو قرار گیرند.
٣- هنجار و سامان جامعه انسانی مردمی، جامعه یا همبودگاه مردمی نیاز به هنجاری بر پایههای راستی و درستی، داد(:عدالت)، آزادی، مردمسالاری و... دارد تا #مردمی و آباد کننده و پیشرو باشد.
۴- آنچه که مایه سازنده هستی و پایدار نگاهدارنده آن و پیوند دهنده این هنجار و هماهنگی با نیکی و زیبایی است همانا مهر و عشق و گرماست، و همانا خرد، آنهم از گونه نیک و بِه و بِهمَنشانه که آگاه شونده است و به روشنایی رساننده.
واژه عِشق امروزی، همان عَشَقَ = اَشَکَ = اَشَ است که واژه اَشک نیز از آن میآید. مهر، نیز همان عشق و اش و پیوند است.
از همینروست که در آیین ایرانی، آتش نماد گیتاییِ اشا شناخته شده و گرامی داشته میشود زیرا که هم یکی از آخشیجها(:عنصرها) و یا بهتر است بگوییم بنیادیترین آنها برای برپایی هستی است و هم در خود نور دارد و گرما. هم نماد مهر است و هم خرد. آن همه را گِردِ خود میآورد، به هم پیوند میدهد و به جنبش میاندازد.
پس بهراستی که گرامیداشتِ آتش همانا ارجگزاری به همهی این مفاهیم و ارزشهایی است که یاد شد.
درود بر نیاکان فرهیخته ما ایرانیان و درودی بزرگتر بر فروهر اشوزرتشت که به نماد چکاد(:اوج) فرهنگ و جهانبینی و کیش و آیین ایرانی، این ارجگزاری را در دین بهی آورده خویش جاودانه کرده و به ما رسانده است.
.
پس ما نیز بر پایه این باور اهورایی خویش، در این روز، سپید جامه بر تن میکنیم، که نماد خرد وهومنی و بینش راست و دین بهی است و یا به آتشکده میرویم و یا در خانه آتشی بر میافرازیم، و یا همان مهر و آتش درونی خویش را در کنار یارانمان، در میان گزاشته و بر گِرد آن به نیایش میایستیم. نیایش میکنیم و از خدای خرد خویش، از خویشتن خویش، از گرمای زندگی درون خویش سپاسگزاری میکنیم و از آن میخواهیم تا گرمای مهر را درونمان زنده نگاه دارد و ما را از میان آزمونهای زندگی بپروراند و ببالاند تا خرد وهومنیمان افزون گردد و روشن گردیم.
سپاس میگزاریم اهورامزدا، خداوند جان و خرد، خرد جان بخش و نگاهبان جان، و جان برفرازنده خرد را، جان جانان را.
باشد که مهر و گرما و خرد،
روشنایی بخش خرد و کاشانهمان،
جامعهمان، شهرمان، کشورمان و جهانمان باشد
تا همه در آن از زندگی و خانمان خود برخوردار گردیم.
اَتَ جَمیات - یَتَ آفرینامی
چنان باد که ما خواهانیم.
✍️مهندس موبد کامران جمشیدی
برگرفته از درگاه ایرانیان زرتشتی
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر